Fjällvandra i Lofsdalen – Passar hela familjen

Lofsdalen kallas ofta för den lilla byn med den stora skidåkningen men det gäller även för sommaren då Lofsdalen bjuder in till naturskön och lättillgänglig fjällvandring. Här trivs hela familjen och vare sig om ni är erfarna fjällvandrare eller ska ut på era första turer så passar Lofsdalen perfekt. Lederna är väl markerade och det finns olika svårighetsnivåer och ett stort urval av leder att välja mellan. Lofsdalen ligger i Härjedalen, inte långt från Vemdalen.

Vandringsleder i Lofsdalen

I Lofsdalen finns många olika vandringsleder, vill man gå i högfjällsterräng, eller nere i dalarna? Här finns många alternativ. Vi har samlat ett antal favoriter nedan men ännu mer finns att läsa om på Lofsdalens egna sajt.

Panoramaleden

Panoramaleden är en av Lofsdalens vackraste och dessutom tillgänglighetsanpassad vilket gör att den lämpar sig bra för både små barn (eller barnvagnar), men också dig med rörelsevariation eller till och med dig som sitter i rullstol.

Sonfjällets Nationalpark

Sonfjället är en vacker plats och en majestätisk topp att bestiga. Det är en förhållandevis enkel topptur som även barn kan klara av, inte de minsta kanske men från ca 6-7 år och uppåt kan en topptur vara aktuellt. Givetvis beroende på barn och föräldrars tidigare erfarenhet, en topptur görs sommartid och vi rekommenderar att man börjar från Nyvallen vid Hedeviken, för den närmsta turen mot toppen. Där finns även en levande fäbod att besöka och ni kan lära er mer om nationalparkens unika natur och djurliv. Sonfjällets Nationalpark är Sveriges äldsta nationalpark som invigdes redan 1909, parken är också hem till Världens näst äldsta träd Old Rasmus som är över 9000 år gammalt. Trädet är inte stort som man kan tänka sig utan en vindpinad gran vid trädgränsen som inte ser mycket ut för världen. Här finns också unika skvalrännor som bevarats från istiden. Läs mer om Sonfjällets Nationalpark.

Våffelstugan i Lofsdalen

Inget smakar så fint som en våffla med hjortronsylt och en rejäl klick grädde längs med vandringsleden. Särskilt om man vandrar med barn är ett tydligt mål att rekommendera. Leden till Våffelstugan blir en vandring på ca 7-8 km och så även om ni har ett fikastopp inplanerat så rekommenderar vi att fylla väskan med godsaker som passar barn (och vuxna:)).

Bestig Hovärken

Hovärken är Lofsdalens hemmafjäll och troligen toppen med den bästa utsikten. Här från 1125 meter över havet ser man ner över dalarna i nästan alla väderstreck, inte minst byn och Lofssjön är fina att se från toppen. Man kan välja att gå enda nerifrån dalen eller ta bilen upp till Hovärkens spårcentral och därifrån ta sikte på toppen, det är tillräckligt utmanande, särskilt med barn. Då blir turen ca 5 km men det är många höjdmeter som ska betas av.

Att fjällvandra i Lofsdalen är något i varmt rekommenderar. Kombinera det g’ärna med fler fjällaktiviteter så som cykling, paddling, löpning och kanske en god bit mat också:)

Boende i Lofsdalen

Lofsdalen är en väldigt populär skidort som fylls till bredden vintertid. Det gör att det fins en uppsjö av boende att välja emellan och under sommarmånaderna är det något lättare att hitta tillgängliga alternativ som passar. I Lofsdalen hittar du allt från Hotell och stugor till lägenheter och enklare camping.

Lofsdalens Fjällhotell

Lofsdalens fjällhotell ligger fint placerat nära till äventyren. Hotellet öppnades upp på nytt 2021 efter att ha varit stängt ett antal år. Hotellet erbjuder både boende i hotellrum och lägenheter, rummen är av enklare standard men mysigt och med en stor portion charm. På hotellet finns en trevlig restaurang samt en pizzeria vintertid men huruvida de är öppna sommartid rekommenderar vi att ni håller koll på länken här där ni även kan läsa mer om Lofsdalens Fjällhotell.

Destination Lofsdalen

Det är bolaget som står bakom lofsdalen.com, de driver både turistinformationen och är områdets största förmedlare av boende. De har ett brett utbud av lägenheter och stugor samt även hotellet. Vi dem kan ni även boka aktiviteter, allt ifrån skipass till båtuthyrning och vandringar med guide.

Visit Fjällen har tagit fram en komplett guide till Lofsdalen.