Tips inför fjällcampingen

Tack vare den starka friluftstrenden är det allt fler som får upp ögonen för campinglivet och vill prova på att bo i tält. Här har vi samlat lite tips som kan vara bra att lösa igenom innan ni ger er iväg på er första fjälltur med tält.

För att ni ska trivas och få blodad tand för tältlivet så är vi säkra på att våra tips kommer göra er till tältfantaster… Eller iaf att ni inte blir avskräckta:)

Bra tält och utrustning

Istället för att slå till på ett billigt tält från biltema vill vi slå ett slag för att antingen hyra tält eller investera i bra grejer. De billiga tälten håller inte lika länge, står inte emot vatten lika bra och väger ofta mer. Det är inte heller läge att ”riska” att den sköna upplevelsen skulle gå till spillo. Det finns mängder av olika campingtält på marknaden och många är bra. Utöver tält är det skönt med ett ordentligt liggunderlag och en skön sovsäck. Sen finns det mängder av prylar man kan addera för att sätta guldkant på tältupplevelsen men man kommer långt på ett grundpaket.

Location location location

Det är begrepp som vi snott från mäklare och fastighetsaffärer. Men exakt samma sak gäller för valet av tältplats.

Om ni lyckas hitta en riktigt bra plats att slå upp tältet så slipper ni:

  • Sova på en sten/rot – Försöka hitta mjuk mossa eller liknande att slå upp tältet på.
  • Gå långt efter vatten – Om ni har en bäck i närheten underlättar det vardagsbestyr som matlagning och disk.
  • Myggen – Det här med mygg är en omtalad fråga, tältar ni på rätt plats behöver ni knappt uppleva mygg. Tälta på en öppen plats, inte för nära vattnet och gärna en bit upp på en fjällsida eller liknande

Med rätt plats får ni dessutom:

  • Förhoppningsvis perfekt utsikt – Att vakna ut och blicka ut över fjällvidderna är magiskt.
  • Vindsäkert så att ni inte behöver oroa er om det skulle bli blåsigt
  • Inte blött – Välj inte den lägsta punkten då det är där vattnet samlas om det kommer regn

Ouutdoor cooking

De första gångerna man tältar slår vi ett slag för riktigt god mat. Lägg lite extra energi på att förbereda god mat så att hela sällskapet kan hålla blodsockret uppe och orka med era strapatser. Extra viktigt blir maten om ni har barn med er.

Testa utrustningen

Om du just köpt nytt tält. Se till att börja med en övernattning på tomten eller nära civilisation. Det är bra att öva på att sätta upp tältet och få allt att funka. Hos Tältkompaniet hittar du tips om du ska köpa ett tält.

Välj resmål

Fjällvärlden kryllar av resmål att upptäcka och det finns egentligen inga dåliga platser. Vissa är ju givetvis mer populära, som exempelvis kring STF’s fjällstationer som Helags, Jämtlandstriangeln, och Vålådalen men exempelvis Ramundberget och Grövelsjön är också trevliga platser.

Här hittar du mer prylar som förgyller fjällvandringen.