Fjällvandra i Abisko nationalpark

Absiko nationalpark, belägen i norra Sverige, är en juvel bland landets natursköna platser. Med sin storslagna natur och mångfald av vandringsleder lockar parken besökare från när och fjärran. Från maj till september öppnar parken upp för en mängd aktiviteter, från avkopplande promenader längs pittoreska bäckar till utmanande vandringar över mäktiga fjäll. Abisko nationalpark erbjuder en enastående möjlighet att uppleva den orörda skönheten i den svenska naturen och är ett måste för naturälskare och äventyrare. Parken omfamnar det mäktiga Torneträsk, en iskall fjällsjö omgiven av majestätiska bergstoppar. Här kan besökare utforska en rad vandringsleder som tar dem genom en fantastisk variation av landskap, från stilla skogar till dramatiska dalgångar.

Här har vi samlat förslag på olika vandringsleder i nationalparken.

Bo på Abisko Fjällstation

Abisko Fjällstation är en välkänd och välbesökt anläggning vid foten av svenska Lapplands mäktiga fjäll. Belägen i hjärtat av Abisko nationalpark erbjuder fjällstationen bekvämt boende och en mängd faciliteter för både naturälskare och äventyrare. Med en imponerande utsikt över Torneträsk och omgivande fjäll är det en perfekt utgångspunkt för utforskning av den magnifika naturen i området. Fjällstationen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, från vandring och skidåkning till norrskensturer och naturguidning. Dessutom finns det restaurang, café och bekvämligheter för att göra vistelsen så bekväm och minnesvärd som möjligt.

Heldags- och halvdagsturer

I Abisko nationalpark finns ett utbud av underbara vandringsmöjligheter för både heldagar och halvdagar. Förbered er inför er fjällvandring genom att läsa vår packlista för fjällvandring.

Heldagsturer

För en heldagsäventyr finns många vackra platser att utforska. Till exempel kan du följa en led till Kårsavagge i den västra delen av nationalparken. I sydöst leder vägen till Baddusdievva/Paddus, i samma riktning som Lapporten/Cuonavaggi. Du kan även välja att utforska Nissunjåkkas kanjon längs med Nissunjåkka, en biflod till Abiskoeatnu. En av de mest kända lederna i parken är Kungsleden som sträcker sig söderut genom hela nationalparken fram till stuglägret Abiskojaure.

Halvdagsturer

Kårsafallen

Följ den lilamarkerade leden mot Kårsavagge. Efter 600 meter delar sig stigen; fortsätt på den östra (vänstra) stigen parallellt med Abiskoeatnu. Stigen tar dig genom en parkliknande björkskog och över vacker myrmark på spångar. På vägen kommer du se höga tallar växa upp bland björkarna och när du når den lilla bron över Kårsajåkken öppnar sig en gles tallurskog. Under vintern syns ofta spår av älg och andra djur medan du på sommaren kan skåda tjäder, lavskrika och ekorrar. Uppe vid bron och längs ån finns flera vackra små vattenfall och om du har tur, kan du få syn på den vackra blå gentianan under en varm och solig dag.

Ridonjira naturstig (endast tillgänglig på sommaren)

Följ den röda ledmarkeringen längs Abiskoeatnu till Ridonjira. Här tar den orange naturstigen av åt höger upp för fjället och följer bäcken uppströms genom en magnifik björkskog. Du kommer passera flera vackra små vattenfall längs vägen. Vid trädgränsen korsar stigen bäcken och öppnar upp till blomstrande hedar och ängar. Områdets rika flora beror på kalkhalten i marken och den goda vattenflödet. Stigen leder under linbanan och fortsätter brant upp mot bergstationen. Om du föredrar kan du ta linbanan ner eller återvända längs samma väg eller via slalombacken. Alternativt kan du fortsätta längs en stig mot Njullás topp.

Njakajaure naturstig och Marmorbrottet

Följ den orange naturstigen (och Kungsleden) ungefär tre kilometer fram till ”Marmorbrottet”. Klippan består av dolomitkalksten och här bröts en gång marmor under 1800-talet. På toppen av kullen finner du den första meditationsplatsen längs Dag Hammarsköldsleden, skapad av Svenska Kyrkan. Vid klippans topp delar sig naturstigen och Kungsleden. Följ naturstigen åt vänster och utforska den skiftande naturen fram till sjön Njakajaure. Längs sjökanten häckar lommar och silvertärnor flyger ofta över vattnet. Runt sjön finns några tallskogar. På vägen tillbaka mot Abisko passerar stigen öppna fjällhedar där lapsk alpros, fjällsippor och orkidéer växer. Du kan välja att vandra samma stig tillbaka eller utforska den åt motsatt håll.

Kungsleden till Nissonjohkas hängbro

Följ Kungsleden söderut. Efter tre kilometer når du ”Marmorbrottet” och Dag Hammarsköldsledens meditationsplats på en kulle. Under den sista kilometern till hängbron syns spår efter flera av Nissonjohkas äldre lopp. Om våren är kraftig eller regnet stort brukar området ibland översvämmas. En gungande hängbro leder över Nissonjohka och på andra sidan finns Nisson tältplats med en rastplats, vindskydd, eldstäder och toaletter.

Linbanan

Linbanan tar dig snabbt upp på kalfjället där du kan njuta av utsikten över nationalparken och landskapet runtomkring. Under resan kan du njuta av utsikten och leta efter djur och fåglar. Om du vill fortsätta vandringen upp till Njullas topp tar det cirka en timme att gå.

Väl på plats kan du alltid fråga personalen på naturum för ytterligare råd och rekommendationer.

Abisko på din bucketlist?

Vi har hittat en kul app som heter Humbo.com där man kan lägga upp bucketlists helt gratis, de har samlat hundra tusentals platser världen över som du enkelt kan lägga in på din lista. Listan kan du spara och dela med dina vänner. Här kan du lägga till Abisko på din lista.

Bilder från Abisko

Här har vi samlat lite bilder från Abisko Nationalpark.