Guide till vandringsleder i svenska fjällen

Vi på fjällvandra.nu har sammanställt tips på bra vandringsleder i fjällen. Den svenska fjällvärlden rymmer otroliga fjällupplevelser och och fantastiska leder. Den här listan är bara ett axplock av vad du kan hitta om du ger dig iväg på tur i fjällen. Listan kommer löpande att uppdateras men här hittar du en hel del matnyttiga tips att börja med!

Lapplandsfjällen

Vandra kring Kebnekaise och bestig toppen

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och bestigs varje år av tusentals fjällvandrare. Att bestiga Kebnekaises topp är förhållandevis enkelt men kräver sina förberedelser. Besök Visitfjallen.se för mer info om Kebnekaise.

Vandra på 425 kilometer långa Kungsleden

Den äldsta och mest kända vandringsleden i Sverige är Kungsleden. Den sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden är vältrampad och du lär inte vandra längs själv, den anrika leden lockar många beskare varje år. Läs mer om Kungsleden här.

Jämtlandsfjällen

Jämtlandstriangeln, 47 kilometer (3 dagar)

Jämtlandstriangeln är namnet på den klassiska vandringsleden som går mellan Fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren, det är en mycket uppskattad vandringsled på sommaren och på vintern är det många som går samma led på skidor. Jämtlandstriangeln är en förhållandevis enkel vandring som passar lika bra för den oerfarne vandraren som den mer inbitne.

Det vanligaste är att man delar upp turen på tre dagar och de flesta börjar vid Storulvån. Om man vill addera en fjärde dag kan ett extra dygn vid Sylarna vara ett tips, därifrån kan Sylarnatoppen bestigas. Det finns vid samtliga fjällstationer möjlighet till att bo bekvämt och serveras varm mat. Läs mer om Jämtlandstriangeln. 

Lunndörren

Lunndörren är en storslagen dalgång där man som besökare får uppleva en enastående natur. Vandringen startas från Vallbo eller Vålådalen och man följer leden mot Lunndörrstugorna. Lunndörrsdalen har en unik U-form som du som besökare kan skåda redan efter ca 2 kilometer.

Fjällstugan ligger alldeles nere vid Lunndörrstjärnen och i området hittar man både kalfjäll och skog och besökaren hittar gott om fiskrika tjärnar.  Här finns 11-25 bäddar och en vedeldad bastu. Husdjur är tillåtna.

Karl XI’s led

Karl den XI’s led passerar bland annat förbi de kända fjällbyarna Klövsjö, Storhogna och Vemdalen. Det finns på samtliga ställen möjlighet till övernattning och som besökare finns det olika leder att välja vilket gör att man kan dela upp den på ett flertal dagar om man vill. Exempel: Sov första natten på Klövsjöfjäll, gå därifrån på Karl XI’s led till Storhogna Högfjällshotell där ni njuter av god middag och bad i ett av fjällvärldens bästa spaanläggningar. Därefter tar ni er till Vemdalsskalet där det finns ett flertal boendealternativ att välja på. Vill ni ta en längre dagstur fortsätter ni till Vemdalen by där ni exemplevis kan bo på Gästis som är byns vandrarhem.

Vålådalen

I Vålådalen finns det många fina vandringsleder och du bor bekvämt på exempelvis Vålådalens Fjällstation som drivs som en egen anläggning men finns bokningsbar inom Svenska Turistförenngen. På fjällstationen finna alla tänkbara bekvämligheter som bastu och bubbelpool, wifi, spelrum, gympahall, utomhustennisbana mm. I Vålådalsfjällen hittar du några fantastiska utflyktsmål. Två av våra favoriter följer här;

Blanktjärn

En av fjällvärldens mest vandrade och trampade leder de sista åren. Du ska inte räkna med lugn och ro och ensamhet mot Blanktjärn men det är vackert och sjöns blågröna sken är värt ett besök. Leden börjar vid fjällstationen och är ca 13 km.

Issjödalen

Issjödalen kan du också ta dig till när du är i Vålådalen. Dalgången som leder fram till den lilla sjön är snarare att förknippa med Nya Zeeland än Sverige, vacker grönskande natur och porlande vatten. På vägen tillbaka tar ni den andra vägen över platån och passerar förbi pyramiderna som är en formation som naturen skapade redan på istiden.

Härjedalsfjällen

Helags

National Geographic rankade härom året världens bästa toppturer och placerade Helags på tredjeplats. Det är storslagen fjällnatur hela vägen och när man närmar sig Helagsmassivet är det ingen tvekan om var man är på väg. Det är en mäktig syn! Helags är en av Sveriges sydligaste glaciärer och ett område med där det finns gott om den utrotningshotade fjällräven. Vandringen inleds oftast från Ljungdalen. Därifrån har man en dryg mil till Helags Fjällstation som ligger vid foten av fjället. Där serveras trerättersmiddag och frukost samt att det finns en liten butik och en bastu. Två övernattningar rekommenderas så att ni även hinner med en topptur!

Sonfjället

Sonfjällets nationalpark är faktiskt Sveriges äldsta nationalpark och invigdes redan 1909. Sedan dess har många besökt nationalparken som är ett av Sveriges björntätaste områden, men lugn de vill inte träffa dig heller:) I utkanten av parken finns två fäbodvallar, Nyvallen och Nysätern, dessa platser är utmärkt start för din vandring eller skidtur i parken. Från Nysätern rekommenderar vi en tur till Sododalen, längs med vägen får ni en fantatsik utsikt och passerar dessutom Världens näst äldsta träd, 9500 år gammalt (inte utmärkt). Från Nyvallen rekommenderar vi att ni tar er upp på Lillfjället och om orkens finns fortsätter ni till toppen av Sonfjället. Läs mer om Sonfjällets nationalpark.

Listan kommer att fyllas på efter hand!

Go fjälltur!