Vemdalen en pärla för fjällvandrare

Trenden bland fjällvandrare går idag allt mer mot att man vill ge sig iväg på lämpliga dagsturer, vare sig det handlar om lättare promenader eller längre utmanande toppturer så vill allt fler slippa tältet. För den här typen av toppturer är Vemdalen fantastiskt bra! Det finns varierande alternativ som passar både barnfamiljen och det unga hurtiga paret.

Det finns gott om turer att välja på och Destination Vemdalen har tagit fram en schyst vandringskarta full av högkvalitativa leder. Man har de senaste åren gjort en ordentlig upprustning av lederna, man har bland annat byggt 5 nya grillplatser, satt ut skyddsräcken på en del ställen samt att man har lagt nya spänger på ca 2 km led som annars hade varit omöjlig att gå (om du inte byter om till badkläder en vadarstövlar).

Sonfjällets nationalpark

Exakt bredvid Vemdalen ligger Sonfjällets nationalpark, i Sverige har vi 29 nationalparker och det är endast ett fåtal som ligger i fjällvärlden. Högsta toppen är på 1278 meter över havet. För fjällvandraren som söker utmaningar är en toppbestigning en perfekt dagstur. I nationalparken hittar du också slående natur som är svår att hitta på andra ställen. Inte nog med det går det att boka Björnsafari i parken som är en av de björntätaste områdena i Sverige. Här kan du läsa mer om Sonfjällets nationalpark.

Vandra till Vemdalens vattenfall

I Vemdalen har dem gjort en fantastiskt kul utmaning för hela familjen som de kallar finn fem fall. Precis som namnet skvallrar om så handlar det om att via olika leder ta sig fram till fem olika vattenfall. Finns det något bättre utflyktsmål än ett vattenfall!? Väl framme passar det perfekt med en picknick och kanske till och med ett bad om andan faller in. Vandringarna till vattenfallen är lätta och inget problem för familjen att klara av. Det

De fem fallen heter Fallmoran, Sångbäcksfallet, Fettjeåfallet, Mittåfallet, Rändåfallet. Alla finns utmärka både på vandringskartan och med tydlig märkning i naturen. Här kan du läsa om Vemdalens vattenfall.

Packning på vandringen

Vi har skrivit betydligt mer om vandringsutrustning i en annan artikel men just i Vemdalen är det i alla fall den lätta packningen som gäller. Den bör innehålla regnkläder, en god lunch, en extra varm tröja, en vattenflaska och skavsårsplåster. Glöm inte mobilen hemma, den är bra att ha om något oförutsett händer.

Bästa tiden att vandra i Vemdalen

Att vandra i Vemdalen gör man bäst på ungefär samma period som resten av fjällvärlden. Från juni-augusti är det varmare och behagligt och i september byter Vemdalsfjällen färg och går in i höstskrud, då är det också bra läge att plocka bär och eventuellt svamp (svamp är svår att hitta uppe på fjällen men nere i dalarna lever hoppet!). Bären däremot vågar vi nästan lova att du hittar om du besöker Vemdalen på hösten. Tänk att koka din egen lingonsylt, eller ännu bättre hjortronsylt!

Vemdalen har också en app som du kan ladda ner och i den kan du köpa vandringskartan digitalt och blir då tillgänglig även i offline mode.

Här kan du läsa mer om fjällvandring och andra aktiviteter i Vemdalen!