Fjällvandra med barn

Att fjällvandra med barn är verkligen en härlig upplevelse och familjen får prova på både uthållighet, kartläsning, matlagning i naturen. Det är samtidigt en prövning av samarbetsförmåga och brukar föra familjen närmre varandra.

Men att fjällvandra kan också vara avskräckande, långa dagar på fjällen sliter på krafterna och kan bli ansträngande både för barn och vuxna. Det är därför viktigt att ni hittar rätt leder för familjens utflykter så att ni alla kan komma därifrån med många fina och glada minnen. Att hitta leder som är lagom långa och kuperade är en bra start, om det dessutom finns något kul att se fram emot så som ett vattenfall eller en bergstopp brukar det underlätta motivationen under vandringen.

Ha kul på fjället

Det finns mycket ni kan hitta på som gör äventyret roligare för de små.  Geocatching är en allt populärare trend. Det finns många sätt att utöva geocatching på och mer om det kan du läsa på geocatching.com. Hur ni än väljer att göra kan det vara ett bra sätt för barnen att lära sig orientera sig i naturen, det går att hitta på allt möjligt roligt så länge ni har en karta och ett kompass. Vad gäller kartor så ger lantmäteriet ut en Fjällkartan som av många är ansedd som den bästa.  Andra sätt att ha kul på fjället är att hitta barnanpassade vandringsleder, de flesta fjälldestinationer vandringar där man skapat möjligheter för barn att leka längs med vandringen. Det kan både vara att man har bygg hinder och lianer men det kan också vara att man skapat en quiz eller en uppdragsvandring där ni under turen får reda ut olika utmaningar. Ytterligare ett beprövat knep är att ni tar med er en boll ut på fjället, det kommer inte att höja tempot på vandringen men det kommer att hålla humöret och fokus uppe:)

Pausa ofta

Om ni ska ge er ut och fjällvandra med barn är det viktigt att ni låter barnen sätta tempot och att ni pausar ofta. Det blir så mycket roligare om hela familjen orkar hela dagen. Ta många pauser och hitta och hitta på anledningar att stanna, bygg ett vindskydd , grilla korv, ta ett dopp i en fjällsjö, tälj på en pinne, det är bara fantasin som sätter gränsen! När ni pausar ser ni givetvis också till att få i er något att drick och äta så att ni fyller på energidepåerna!

Lära av naturen

Att vara ute i naturen är en bra lektion för barnen, ta gärna med en fågelbok, en bok om fjällfaunan, kanske en kikare och en lupp om ni har. Då är ni rustade för att kunna spana efter både stort och smått som kan dyka upp när ni är ute på er vandringstur.

Håll er till beprövade leder

Ett sista tips att att säkerställa att ni går på trygga leder som testats av många innan er, det är inte läge att ger er ut på upptäcktsfärder helt i det fria, det tar oftast betydligt längre tid än man beräknar när man ger sig iväg på fjällen, ha därför en rejäl buffert så det inte blir stressigt eller allt för långa dagar! Ni ska också passa er för strömt vatten om ni vandrar med barn, likaså höga klippor och branta stup.

Det viktigaste av allt om du ska fjällvandra med barn är att man ser till att ha kul! Lycka till!

Här kan du läsa mer om vad du ska med dig på vandringen!

Vemdalen är ett bra restips för fjällvandring med barn. Enkla och lättillgängliga vandringsleder för hela familjen.